AĞBABA; "ÜRETİCİ KADERİNE TERK EDİLEMEZ"

TAKİP ET

'KAYISIYA ALAN BAZLI DESTEK VERECEĞİZ' Geçtiğimiz yıl ürünlerinin tamamı yanan üreticilerin bu yıl da don felaketine teslim olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatyalı üreticilerin doğal felaketler karşısında kaderlerine terk edilmelerini kabul etmeyeceklerini belirtti. Ağbaba, CHP İktidarında kayısıya alan bazlı destek vereceğiz. TARSİM sistemini üretici lehine değiştirip, zararın tamamını karşılayacağız' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Nisan ayı içinde yaşanan don olaylarını gündeme getirdi. Ağbaba, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Malatya İlinde Nisan ayı başında bin rakımın altındaki yerlerde yaşanan don olayı nedeniyle kayısı ürününde büyük kayıp yaşandığını belirterek yetkililer tarafından yaşanan felaketin boyutu henüz net olarak açıklanmamışken, bu kez de 22-23-24 Nisan tarihlerinde Malatya genelinde ciddi bir don olayının daha yaşandığını kaydetti. “Geçtiğimiz yıl ürünlerinin tamamı yanan üreticilerin bu yıl da don felaketine teslim olduğunu belirten Ağbaba, Malatyalı üreticilerin doğal felaketler karşısında kaderlerine terk edilmelerini kabul etmeyeceklerini belirtti.

TARSİM AĞAÇ İÇİN YAPILAN MASRAFI BİLE KARŞILAMIYOR

Kayısıya alan bazlı destek verilerek yaşanılan felaketler karşısında üreticilerin rahatlatılacağını kaydeden Veli Ağbaba, TARSİM sistemini de eleştirdi. Ağbaba; “Sigorta yaptıran üreticilere ağaçları için yapılan masrafı bile karşılamayacak düzeyde bir ödeme yapıldığını ifade ederek “kayısı dışında hiçbir geliri olmayan üreticilerin sigorta parası ile geçinmelerini istemek insafsızlıktır. CHP İktidarında TARSİM sistemini üretici lehine değiştireceğiz.TARSİM üreticinin zararının yüzde 100’ünü karşılayacak”dedi.

BAKAN EKER’E SORULAR

Ağbaba konuyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yanıtlanması isteğiyle verdiği soru önergesinde Bakan Eker’e “Nisan ayında meydana gelen don olaylarının ardından kayısıdaki kayıp oranı ne kadardır? Yaşanılan don felaketlerinin ardından bu yıl üretimi beklenen kayısı miktarı ne kadara düşmüştür? TARSİM tarafından sigorta yaptıran üreticilere ağaçları için yapılan masrafı bile karşılamayacak düzeyde bir ödeme yapılmasından ne zaman vazgeçilecektir? Kayısının dışında hiçbir geliri olmayan üreticilerin sigorta parası ile geçinmelerini düşünmek insafsızlık değil midir? Geçtiğimiz yıl tüm kayısıları yanan üreticilerin bu yıl sigorta yaptıracak parayı bile bulamadıkları konuşulmaktadır.Sigorta yaptıramayan ve yine don felaketiyle karşı karşıya kalan bu üreticilerin yaşamlarını sürdürmeleri için Bakanlığınız tarafından bir öneriniz var mıdır? Malatya değişen iklim şartları nedeniyle her yıl mart-nisan aylarında soğuk havaların etkisine