ERDOĞAN, "MALATYA'DAN VASAT İNSAN ÇIKMAZ"

TAKİP ET

Malatya'da düzenlenen toplu açılış törenine katılarak, vatandaşlara hitaben bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin onuruna, itibarına halel gelmesine asla müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Malatya’da düzenlenen toplu açılış törenine katılarak, vatandaşlara hitaben bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin onuruna, itibarına halel gelmesine asla müsaade etmeyeceklerini belirterek, “Bizim yüreğimiz millet aşkı, millete hizmet aşkıyla dolu. Diğer her şey gelir geçer. Yeter ki bu aşk, bu sevda, bu umut bitmesin” dedi.

 

Törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapımı tamamlanan ve toplam değeri 240 milyon lira olan 14 eser ve yatırımın açılışlarının gerçekleştirileceğini belirterek, bunların yapımında emeği geçen tüm kurum, kuruluş ve özel sektör temsilcilerine teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyüyen, gelişen, modern bir Malatya için son 12 yılda çok önemli yatırımlar yapıldığını ve bunların devam edeceğini;  3 bin 609 dersliği, 800 yataklı devlet hastanesini, 300 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesini, 150 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezini Malatya'ya kazandırdıklarını, bölünmüş yol uzunluğunu 36 kilometreden, 336 kilometreye çıkardıklarını kaydetti.

 

 “MALATYA BİZİ HİÇBİR ZAMAN YALNIZ BIRAKMADI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son iki yılda Malatya'ya altı kez geldim. Sizin Allah’ınıza kurban, size olan sevdamız evvel Allah artarak devam ediyor. Sizler bizi bu yolculukta hiçbir zaman yalnız koymadınız, her zaman yanımızda oldunuz. Sizinle bu yolları beraber yürüdük. Aşık Veysel gibi 'uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece dedik' ve hakikaten gittik, gündüz, gece" dedi. Valilikte aldığı brifingde Malatya'da dersliklerdeki öğrenci sayısının 30'un altında olduğunu öğrendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi öğrencilik yıllarında sınıflarında 75, bazı dersliklerde ise 100-110 öğrenci bulunduğunu ifade etti. Malatya'nın, ulaşım altyapı noktasındaki önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hem Malatya için hem de ülkemizin kuzey-güney ulaşım hattı için çok önemli olan Ermenek Tüneli inşallah bu yıl tamamlanıyor" dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 bin seyirci kapasiteli stadyum inşaatının devam ettiğini hatırlatarak, "Barajları, göletleri, sulama tesislerini teker teker saymayacağım, zaten Malatya barajlar noktasında hamdolsun gayet iyi. Bunlar önemli yatırımlar, ama yeter mi? Yetmez" dedi.Başbakanlığında olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı döneminde de Malatya'nın potansiyeline uygun yatırımlarının takipçisi olacağını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyasında Malatya'da düzenlenen ve 100 bini aşkın Malatyalı’nın katıldığı mitingi unutamadığını, o günkü heyecanın sandıklarda kendisini gösterdiğini söyledi.

 

“BİZİM TARİHİMİZDE, GELENEĞİMİZDE BAŞKANLIK SİSTEMİ VAR”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Malatya'nın yüzde 70 gibi bir oy oranıyla kendisine destek verdiğini, kendisini cumhurbaşkanlığı makamına taşıdığını hatırlatarak, "O makamın sahibi kim? Sizsiniz, ben milletin vekiliyim, milletin yetkilendirdiği bir cumhurbaşkanı olarak oradayım. Şimdi, sizlerle bu buluşmayı yapıyoruz ya birileri rahatsız oluyor. Yüksek Seçim Kuruluna müracaat etmişler, ne diyorlar? 'Cumhurbaşkanına seçime kadar, 7 Haziran'a kadar meydanları yasaklayın'. Bunlar hala cumhurbaşkanının ne anlama geldiğini öğrenememişler. İşte başkanlık sistemine de bundan karşı çıkıyorlar. Niye? Çünkü onların başkanlık sistemini tahayyül etmeleri mümkün değil. Zira bunların genlerinde bu yok, ama bizim tarihimizde, genlerimizde, geleneğimizde başkanlık sistemi var, bizim genlerimizde liderlik sistemi var" diye konuştu. Seçimlerde kendisine yüzde 92'lik oy oranıyla yüksek bir destek veren Malatya'nın Kale ilçesine ve yüzde 87'lik oranla destek veren Pütürge'ye özel selamlar gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her halde diğer ilçeler böyle bir selamlama yaptım diye bana darılmaz, değil mi? Hepsine ben zaten, yüzde 70 ile selamlarımı, sevgilerimi, saygılarımı özellikle gönderiyorum. Seçimden hemen önce 7 Ağustos'ta bizi bağrınıza bastınız, tüm Türkiye'ye, dünyaya bu mücadelede safınızın ne olduğunu gösterdiniz. O çok anlamlı bir gündü, demokrasiden yana, özgürlükten yana, haktan, adaletten, yeni Türkiye'den yana, yeni anayasadan yana olduğunuzu söylediniz. O muhteşem miting için sizlere ayrıca şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.  Malatya'nın göreve geldikten sonra ziyaret ettiği dokuzuncu il olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya'ya her gelişinde güç aldığını, moral kazandığını, bu moral ve güçle Türkiye için, millet için var gücüyle çalıştığını, çalışmaya devam ettiğini söyledi.

 

“MALATYA'DAN VASAT İNSAN ÇIKMAZ”

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Malatya bu kardeşini bilir, ama ben de Malatya'yı bilirim. Bilirim ki, Malatya'dan vasat insan çıkmaz. Çünkü Malatyalı özgündür, kendine mahsus kabiliyetleri, özellikleri, enerjisi vardır. Bunun için de Malatyalılar bulundukları her yerde çalışkanlıkları, üretkenlikleriyle, girişimcilikleriyle, başarılarıyla kendilerini fark ettirirler, gösterirler. Battal Gazi'nin torunlarına böylesi yakışır, Sadreddin Konevi'nin doğduğu topraklara böylesi yakışır. O Konevi ki, bu topraklarda tasavvuf kültürünün yayılmasında, kök salmasında büyük hizmetleri olmuş bir büyüğümüzdür. Hamido'nun evlatlarına böylesi yaraşır. O Hamido ki, Türkiye'nin en karanlık dönemlerinden birinde cesaretiyle, dirayetiyle tüm ülkeye örnek olmuş, bedelini de ailesiyle birlikte canını vererek ödemiş bir kahramandır. Turgut Özal'ın hemşerilerine de böylesi yakışır. O Özal ki, 12 Eylül ihtilalinin ardından bir kardelen çiçeği gibi, milletimizin umudu olarak ortaya çıkmış, Türkiye'yi yepyeni bir döneme taşımıştır. Özal ne diyordu? 'Büyük Türkiye' diyordu, 'Büyük Türkiye için başkanlık sistemine geçmemiz gerekir' diyordu. Biz de bugün aynı şeyleri söylüyoruz; 'yeni Türkiye' diyoruz, 'yeni anayasa' diyoruz, 'başkanlık sistemi, Çözüm Süreci' diyoruz. Malatya’nın siyasetimize armağan ettiği tüm kazanımlara sahip çıkıyoruz" dedi. 

 

“MEVCUT SİSTEMİN TÜRKİYE'Yİ GETİRDİĞİ YER BURASIDIR, DAHA FAZLA İLERİ GİDEMİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Turgut Özal'a "diktatör", "tek adam heveslisi" diyerek iftira atanların bugünde aynı şeyleri kendisi için söylediklerini belirterek, o dönemin gazetelerini arşivlerden çıkarttırdığını söyledi. Özal ile kendisine aynı sözlerle saldırıldığını dile getiren Erdoğan, Özal'ı cumhurbaşkanı seçtirmemek için kullanılan tüm kirli yöntemlerin, 2007 yılında Abdullah Gül için aynen kullanıldığını ama kendilerinin milletin desteğiyle bu engelleri aştıklarını kaydederek, "Biz milletimizin desteğiyle bu engeli aştık, hatta bununla da kalmadık, bir daha bu yola tevessül edemesinler diye cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesinin yolunu açtık. Bu seçimde, gittiğimiz ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde, Malatyalı bu evladına, bu kardeşine yüzde 70'lik desteği herhalde Ankara'da oturup, yan gelip yatsın diye vermedi. Sadece masa başında imza atsın diye de vermedi” dedi.

 

Kendisinin de koşturan, çalışan, terleyen, farklı bir cumhurbaşkanı olacağız diye cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını yürüttüğünü ve bu taahhütle oy istediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin hızla gerçekleştirilmesi gereken hedefleri vardı. Diğer 80 vilayetimizle birlikte Malatya'nın beklentileri, ihtiyaçları vardı. Mevcut sistemin Türkiye'yi getirdiği yer burasıdır, daha fazla ileri gidemiyoruz, arzu ettiğimiz şekilde, ihtiyacımız olduğu şekilde ilerleyemiyoruz. Patinaj yapıyoruz, patinaj. Sürekli patinaj yapan bir arabayı yürütmeye çalışmak için harcanan güç israftır. Çünkü hemen yanında aynı güçle, aynı imkânla çok daha hızlı, verimli şekilde ilerleyebileceğimiz bir yol var. İşte bu yol; yeni anayasadır, başkanlık sistemidir. Bu sistem bizim kadim devlet geleneğimizin gereğidir" diye konuştu.

 

 “İÇ GÜVENLİK PAKETİ YASASI TARTIŞMALARI

Muhalefetin, TBMM'de kaç gündür iktidar partisinin getirdiği İç Güvenlik Paketi ile ilgili yasa teklifinin geçirilmemesi için ellerinden geleni yaptığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kim var burada? Muhalefet partileri. Üç parti. Yanlarında bir de Pensilvanya, paralel yapı. Bir araya geldiler, geçmemesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Gezi olaylarında tüm Türkiye'de kan gövdeyi götürdü mü? Belediyelerin araçları yakıldı mı? Esnafın dükkânları yakıldı mı? Vatandaşların otomobilleri yakıldı mı? İnsanlar öldü, öldürüldü mü? Bütün bunları savunanlar, buna karşı güvenlik güçlerimizin güçlenmesini niye istemiyor? Aynı şekilde 6-7 Ekim olaylarında birisi çıktı, siyasetçi güya, ne dedi? 'Sokağa dökülün'. Döküldüler mi sokağa? Terör örgütleriyle beraber, ellerinde Molotof kokteyleriyle, havai fişekleriyle her tarafı yakıp yıktılar mı? Bunlar benim Kürt vatandaşlarımın da istismarını yaptılar. Bunlar Kürt vatandaşlarımın temsilcisi olamaz. Sadece istismarını yapıyorlar. Araçları yaktılar mı? Kendi belediyelerinde, onlara yönetiminin ait olduğu belediyelerde sokakları kazdılar. Oraları kazmak suretiyle oraları işlemez hale getirdiler. Çok büyük yolsuzluklar oldu. Suratında maskeler. Niye suratını maskeyle örtüyorsun? Eğer terörist değilsen suratını aç. Özgürlük diyorsan, işte özgürlük meydanı burası. Bak buradakiler maskeyle dolaşmıyorlar. Alnı ak, yüzü ak, bu şekilde buradalar. Bakıyorsun bir kısmı etek giymiş, niye etek giyiyorsun? Bunlar hanımlara da hakaret ediyorlar. Bunların durumu bu. Ülkenin huzurunu refahını istemeyenler bunlar. Çünkü  İç Güvenlik Yasası çıkarsa, bunlar bu kadar rahat at oynatamayacaklar, o zaman molotofkokteylini, havai fişeklerini kullanamayacaklar. Demir bilyelerle kalkıp vatandaşa, polisime, sapan atamayacaklar'' dedi.

Bunların önüne geçebilmek için şu anda iktidar partisinin böyle bir İç Güvenlik Yasası teklifinin bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: ''Öyle veya böyle ne kadar engellerlerse engellesinler, inanıyorum ki Parlamento'dan geçecek. Buna benim inancım var. Neydi, bir hafta önce olacaktı da bir hafta sonra olur, iki hafta sonra olur. Ama bu olacak. Bunlar kaostan, krizden, istikrarsızlıktan, çekişmeden, kavgadan, darbeden besleniyorlar. Onun için de Başkanlık sistemini istemiyorlar. Çünkü Başkanlık sisteminde istikrar var, güven var. Başkanlık sisteminde kâbus ortamını yakalayamayacaklar. Yıllarca milletin ağlaması pahasına bunların yüzü güldü. Şimdi millet gülerken bunlar ağlıyorsa inanın yapılan iş milletin menfaatine demektir. Ben böyle bakıyorum. Demek ki doğru yoldayız. Milletin yararına bir adım atılıyor.''

 

 “ŞAHSIM VE AİLEM TEHDİT EDİLİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yazılı ve görsel medyaya da paralel devlet yapılanmasıyla ilgili olarak, ''Siz kimin yanındasınız? Ey yazılı ve görsel medya? Siz, havai fişek atanların yanında mısınız? Siz, ellerinde molotofkokteyliyle Serap kızlarımızı yakanların yanında mısınız? Siz toplu katliamların peşinde koşanların yanında mısınız? Siz paralel devlet yapılanmasıyla birlikte bu ülkede Cumhurbaşkanı'nı, Başbakan'ı, Anayasa Mahkemesini, Türk Silahlı Kuvvetlerini dinleyenlerin yanında mısınız? Sermaye çevrelerinin alışverişlerini, bütün bunları şantajla, montajla tehdit ederek soymaya çalışanların yanında mısınız'' diye seslendi.

 

MALATYA BELEDİYESİ VE 2. ORDU KOMUTANLIĞI ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan valilik ziyaretinin ardından, 2. Ordu Komutanlığını ve Malatya Belediyesi’ni ziyaret etti. Komutanlığa gelişinde 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ve öteki ilgililer tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin ardından karargahtan ayrılırken, kendisini bekleyen vatandaşları selamladı. Yol boyunca zaman zaman durarak, vatandaşların taleplerini dinleyen ve çocuklara hediyeler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Malatya Büyükşehir Belediyesine geçti.

 

Burada Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediyenin çalışmaları hakkında bilgi aldı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediye başkanlığından ayrılırken, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi ulaşımda kullanılmak üzere satın alınan elektrikli trambüsü de inceledi.

Malatya programını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’a hareket etti.