ERKOÇ, "SÜREÇ TAMAMLANIRSA BÖLGE CİDDİ BİR SIÇRAMA YAŞAR"

TAKİP ET

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclisi Mart Ayı Toplantısı yapıldı. MTSO Meclis Salonu'nda MTSO Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, geçtiğimiz günlerde Ankara'da yapılan ve Bölge odalarının katıldığı çözüm sürecine ilişkin toplantıya değindi. Son 2 yıl içerisinde barış sürecinin başlamasından sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaklaşık bin 50 adet teşvik belgesinin alındığını belirten Erkoç, bunun da bölgeye 12 milyar TL'lik bir yatırımın kazandırılmasını sağladığını söyledi. Aynı şekilde süreç ile birlikte bölge de istihdam oranlarının da yükselişe geçtiğini ifade eden Erkoç, “Organize sanayi bölgelerinde istihdam artışına baktığımızda yaklaşık 140 binden 165 bine çıkmış. Yani bölge halkı da artık barışın biran önce gerçekleşmesini ve oradaki huzurun kardeşliğin, birlikteliğin ve beraberliğin tesis edilmesinden yana. Ben umut ediyorum ki bu süreç hayırlısı ile neticelenirse Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde özellikle yer altı zenginlikleri, tarımsal ve hayvansal kaynaklar ile birlikte bölge ciddi bir sıçrama yakalayacaktır. Buna olan inancımız da tamdır" şeklinde konuştu.

 

Ülkede insanların yüzyıllarca yıldır birlikte yaşadıklarını ve etle tırnak gibi iç içe olduklarını belirten Erkoç, "İnsanlarımızın birbirleri ile bir kavgası yoktur. Ama oradaki özellikle çıkar çevrelerin ve dış güçlerin bu bölgede Kürtçülüğü ortaya atarak farklı yollar izleyerek buradaki huzuru kaçırmışlardır" dedi. Bölgede yaşanan sorun nedeniyle bugüne kadar devletin 400 milyar dolar harcadığını buna ticari kayıplarında eklendiği zaman 800 milyar dolara yakın bir kaybın yaşandığını dile getiren Erkoç, "Bu ülkenin büyük bir kaybıdır. Ben her zamankinden daha fazla bu ülkenin birlikteliğe beraberliğe kardeşliğe ihtiyaç olduğu bir süreçten geçiyoruz. Herkesin bu sürece katkı sunması ve birbirimize kenetlenme zamanı olarak görüyoruz. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak ta görüşlerimizi bu konuda ifade ediyoruz" diye konuştu.

 

Erkoç, "Milli Savunma Bakanlığının kayısıyla ilgili bir alım gerçekleştireceği bilgisi bize geldi. Ama ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Biz de katkı sunma ve kamuoyunun dikkatini çekme adına önümüzdeki hafta bir askeri birliğe kayısı ikramımız olacak. Konuyla ilgili görüşme yaptık. Önümüzdeki hafta içerisinde o birliğimize kayısıyı teslim edeceğiz" diye konuştu. Erkoç, “MTSO olarak komitelerimizin çalışmalarını önemsiyoruz. Komite çalışmaları bizi son derece sevindiriyor. Malatya’da iş dünyasının nabzını tutan komitelerimiz, şehrin ortak aklı dediğimiz dinamiğin en önemli bileşenidir. MTSO’nun proje ve çalışmalarının odak noktasını komitelerimizden gelen sektörel talep ve öneriler oluşturmaktadır. Yapılan çalışmalar yönetim kuruluna geliyor yapılan değerlendirmelerden sonra bunu ilgili makamlara bildirip konunun takipçisi oluyoruz” dedi.

 

TSO binasında Fırat Kalkınma Ajansına kiralanan bölümde Destek Ofisi açıldığını belirten Erkoç, “İş dünyasının temsilcileri olarak buradaki Destek Ofisi’ndeki elemanlardan rahatlıkla yararlanabilirsiniz, yatırımla alakalı, diğer konularla ilgili. Burayı biz kira karşılığında verdik ve odamızın yıllık 25 bin TL bir gelirin olacağını”  ifade etti. Erkoç, Sağlık Çalıştayı düzenlemek için çalışmaların sürdüğünü ve Sağlık Çalıştayı’nın 14 veya 21 Mayıs’ta Malatya’da düzenleneceğini kaydetti.Darende Organize Sanayi Bölgesi’ndeki TSO hissesinin yüzde 30’dan yüzde 6’ya düşürmek istediklerini söyleyen Erkoç, “Darende Organize Sanayi Bölgesi’nde altyapı bitti ve borçlandık. Şana kadar ciddi bir yatırımcı çekemedik. Ciddi bir yatırımcı çekemediğimiz için orada sıkıntılar devam ediyor. Aldığımız kredilerin geri ödenmesi söz konusu karşımıza şöyle bir konu geldi. Yüzde 30 hissemizin yüzde 24’ünü Malatya Valiliği’ne devrederek orada sembolik bir hissemizin kalmasını arzu ediyoruz. Yüzde 6’lık hissenin bize maliyet olarak getirisi fazla değil. Müteşebbis heyet olarak içinde kalacağız. Yükümlülüğümüzü asgariye çekmiş olacağız” dedi.

 

Erkoç’un konuşmasının ardından Darende Organize Sanayi Bölgesi’nde TSO’nun yüzde 30 oranında hissesinin yüzde 6’ya düşürülmesi teklifi oy birliği ile kabul edildi.