İŞTE PARTİLERE YOL HARİTASI NİTELİĞİNDEKİ ANKET SONUÇLARI

TAKİP ET

AK Parti'de, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ile birlikte 2015 yılında yapılacak olan genel seçimlerin heyecanı yaşanıyor. "Bugün Türkiye'de bir milletvekili genel seçimi olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" şeklindeki anket sorusuna Malatya'da seçmenlerin yüzde 62,3'ü AK Parti diyor.

Seçmenlerin AK Parti’ye oy verme gerekçelerinin en başında AK Parti’nin hizmetleri ve sağladığı ekonomik istikrar geliyor. 12 Haziran 2015 genel seçimlerine yönelik Malatya genelinde yapılan 'Gündem Araştırması'nda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Kararsız seçmenler dağıtıldıktan sonra tüm ve geçerli seçmenler baz alınarak ayrı ayrı değerlendirilen ankette, geçerli oylar üzerinden oyunu AK Parti’ye vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 70.1, CHP’ye vereceğini söyleyen seçmenlerin oranı ise yüzde 18.5 olarak yer alıyor. Ankete katılanların yüzde 7.4’ü MHP’ye oy vereceğini belirtirken, diğerlerinin oranı ise yüzde 4.0 olarak yer alıyor.  Araştırmanın tüm seçmenlerdeki sonuçlarında ise AK Parti yüzde 62.3, CHP yüzde 14.0, MHP 6.5, diğerleri ise, 3.2 olarak ankette yer alıyor.

Malatya’da seçmen profililin demografik özelliklerinin de yer aldığı araştırmada, AK Parti’lilerin yüzde 79’u bayanlardan oluşuyor. Malatya genelinde 18-24 yaş aralığındaki her 100 kişiden 70.4’ü AK Parti’ye oy vereceğini ifade ederken, eğitim seviyesine göre bu oran her 100 kişinin 93.1’i eğitim seviyesi arttıkça AK Parti’ye oy verenler azalıyor. CHP’ye ve kısmen MHP’ye oy verenler ise artıyor. Cinsiyet dağılımında erkekler, ‘35-44’ yaş aralığında eğitim durumları ‘yüksek lisans/doktora’ kesimlerinde AK Parti’ye desteğin düştüğü görülüyor.

Parti seçmenlerinin etnik kökene göre dağılımında ise, “Siz kendinizi, kimliğinizi ne olarak biliyorsunuz veya hissediyorsunuz?” şeklinde soruya ankete katılanların yüzde 83’ü Türk, yüzde 14’ü Kürt, yüzde 3’ü bunlar dışındaki etnik kökenlerden birinden olduğunu belirtiyor.  Çalışanlar durumlarında AK Parti ve ev kadınları arasındaki yakınlık yine dikkat çekiyor. Devlet memurları, özel sektör çalışanları ve özellikle öğrenciler arasında AK Parti oyunun arttırılması gerektiğine vurgu yapılıyor. CHP ise kentte esnaflar ve ev kadınları arasında daha az destek görüyor.

Malatya’da parti tercihi ve din/mezhep arasındaki ilişki temel olarak CHP ve Aleviler arasındaki yakınlığı gösteriyor. Malatya’da Alevilerin yüzde 70’i CHP’ye oy verdiğini belirtiyor. Sünnilerin ise AK Parti’ye destekleri ilçe ilçe farklılıklar gösteriyor. Kararsızlar dağıtılmadan Malatya’da İslamcı, Türk milliyetçisi ve muhafazakar kesimin dağılımı yüzde 67.0 olarak görülüyor. Malatya’da İslamcı ve muhafazakar olarak tanımlayanlar genelde AK Parti’ye oy veriyor. Kendini Türk milliyetçisi olarak tanımlayan kesimden sadece yüzde 40’ı MHP’ye oy veriyor.

Ankette, “AK Parti’ye oy verme gerekçeleriniz?” şeklindeki soruyu yanıtlayan AK Parti seçmenlerine göre AK Parti’ye oy verme gerekçeleri, AK Parti’nin hizmetleri/çalışmaları ve sağladığı istikrar/doğru yönetim, Recep Tayyip Erdoğan’a güven, dini inançlara saygınlık yer alırken, CHP seçmenlerine göre CHP’ye oy vermelerinin temel nedeni olarak, çağdaş ve aydın olmaları, CHP’nin doğru ve dürüst bir parti olması ve Atatürkçü/Kemalist olmaları olarak belirtiliyor. Kentte MHP seçmeni, neredeyse tüm seçmenler tarafından ağırlıklı olarak “milliyetçi/ülkücü” olarak görülmeleri olarak belirtiliyor.

Öte yandan "Malatya milletvekillerinden memnun musunuz" şeklinde bir sorunun yer aldığı bir başka anketin daha yapıldığı ve sonuçların bir hayli ilginç olduğu  öğrenildi. Ankette çıkan sonuçlar, milletvekillerinin kamuoyundaki durumları ile bire bir örtüşmesi ise dikkatlerden kaçmıyor.