"Yeşilyurt-İkizce Depremi, Yeşilyurt-Baskil Fay Zonu Üzerinde Olmuştur"

TAKİP ET

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Öncü ve İkizce merkez üsttü olan 4.3 ve 5.2 büyüklüğündeki 2 deprem sonrası Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün "Bu deprem fayları MTA haritasında yoktur. Yeni fay?" açıklaması kamuoyunda yeni tartışma başlattı. Deprem Araştırmacısı Ahmet Yakut ise, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün aksine depremin Yeşilyurt-Baskil fay zonu üzerinde yaşandığını söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre merkez üssü Malatya'nın Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce olan 5.2 büyüklüğünde bir deprem yaşanmış ve deprem sonrası depremin meydana geldiği fay ile ilgili Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün "Bu deprem fayları MTA haritasında yoktur. Yeni fay?" açıklaması kamuoyunda yeni tartışma başlattı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise, "Yeşilyurt merkezli deprem, Doğanşehir fayının Yeşilyurt'a uzanan kolunun kuzeydoğu ucunda meydana gelmiştir" açıklamasında bulundu.

Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce depremi ile ilgili bir açıklamada Deprem Araştırmacısı Ahmet Yakut'tan geldi. Depremlerle ilgili yaptığı çalışmalarda elde ettiği veriler ışığında yaptığı isabetli uyarılarla dikkatleri üzerine çeken Deprem Araştırmacısı Ahmet Yakut, Yeşilyurt ilçesinde yaşanan depremin yeni bir fay üzerinde olmadığını ve bilinen Yeşilyurt-Baskil fayı üzerinde yaşandığını belirterek, "Merkez üssü Yeşilyurt-İkizce olan 5.2-5.3 büyüklüğünde oldu. Bu depremi Adıyaman, Gaziantep, Elazığ ve Maraş gibi yakın iller hissetti. Kandili'nin sitesindeki fay haritasına girerseniz, fay hatları karşınıza çıkacak. Bugünkü yayına Yeşilyurt-İkizce'de yaşanan deprem sonrası fay varmış, fay yokmuş gibi herkes ortaya bir şey attı. Naci hocada bölgede diri fay hatlarında böyle bir fay gözükmemektedir gibi bir bilgi ortaya koydu. Bölgede diri faylar var mı? var. Yeşilyurt-Baskil Fay Zonu olarak bir fay var burada. Hem Yeşilyurt-Malatya merkezde geçen, hem de bir alt segmentinde olan Keban barajına kadar uzanan özellikle Elazığ ve Bingöl'deki depremlerin artmasındaki birazda sebep bu bence. Kısa ve özetle geçecek olursak hem fayın yerini görmüş olduk. Yeşilyurt depremi sonrası herkes bir şeyler söylüyor. 6'lar olur, 6.5'lar olur gibi gibii...Yeşilyurt'ta yaşanan deprem sonrası büyük bir deprem bekler misin? derseniz. 6'nın üzerinde bir deprem oluşturacağını beklemiyorum. Birbiri ile bağıntılı olduklarından en azında birbirini kesmiyor, taşıma hattı var bir alt zona doğru. 5'leri, 5.5'ları, 5.7'ye kadar bu hatların deprem üretme şansı var. Şuan için risk var mı? yok. 5'lik, 5.5'luk bir deprem gelecek diye bir algı olmasın ama bu bölge 5.7'ye kadar deprem bir kez daha üretebilir. bilginiz olsun" dedi.