Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Bakanların katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, deprem ve zirai donla yaşanan sorunlardan yerinde dönüşüme, mücbir sebepten 6. Bölge teşviklerine kadar birçok konuda yaşanan sorunları dile getirerek Malatya için daha fazla destek talebinde bulundu.
“DAHA FAZLA DESTEĞİNİZE İHTİYACIMIZ VAR”
Başkan Sadıkoğlu, şuradaki konuşmasında şunları söyledi; “6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler sonrası Malatya’mızın sosyal hayatı ve ekonomisi büyük yara aldı. Şehrimizin yeniden inşa ve ihya sürecinde devletimizin sunduğu her türlü destek için şahsınız nezdinde tüm bakanlarımıza ve Cumhurbaşkanımıza gönülden teşekkür ediyoruz. Ancak, şehrimizde konteynerlerde faaliyet yürüten 4 binden fazla esnafımız başta olmak üzere ilimiz genelindeki tüm işletmeler büyük ölçüde ekonomik sorunlar yaşıyor. Siftah dahi yapmadan günü bitiren yüzlerce esnafımız var. Bugüne kadar sunulan destekleri görmezden gelemeyiz, ancak daha fazla ve kapsayıcı desteklere ihtiyacımız var"
MÜCBİR SEBEP, YERİNDE DÖNÜŞÜM, 6. BÖLGE TEŞVİKİ
31 Mayıs’ta sona erecek mücbir sebep süresinin devam etmesi gerektiğini belirterek, yerinde dönüşüm desteklerinin artırılması gerekliliğine vurgu yapan Başkan Sadıkoğlu, “2022 yılı sonu itibarıyla cirosu 2,5 milyon liranın üzerinde olan mükellefler için mücbir sebep sona erdi. Altında olanlar için de 31 Mayıs’ta bitecek. Deprem, tüm firmaları doğrudan veya dolaylı yoldan olumsuz etkilemiştir. Bu nedenle mücbir sebep süresinin, kapsamı genişletilerek devam etmesini talep ediyoruz.Yerinde dönüşüm çok yavaş ilerliyor. Rezerv alan dışında kalan imarlı parsellerde yerinde dönüşüm için verilen 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi, toplam 1 milyon 500 bin TL destek ödemesi günümüz maliyetleri karşısında yetersiz kalmaktadır. Destek tutarının toplam 2 milyon 500 bin TL’ye çıkarılmasını talep ediyoruz.Yerinde dönüşüm projelerindeki KDV oranının İstanbul’da olduğu gibi %20’den %1’e düşürülmesini talep ediyoruz.Yerinde Dönüşüm sürecinde son ruhsat teslim tarihi 30 Haziran 2025. Belediyelerimizde ciddi bir yoğunluk söz konusu, şehrimizde ise hala yıkılmayı bekleyen binalar var. Son ruhsat teslim tarihi süresinin en az yıl sonuna kadar uzatılmasını talep ediyoruz.6. Bölge Teşvik Destekleri Malatya sanayimiz için büyük önem arz ediyor. Teşvik süresi 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatıldı. Deprem sonrası yeniden ayağa kalkma mücadelesi veren şehrimizin üretimi, ihracatı ve istihdamı için teşvik süresinin en az 3 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
“ZİRAİ DONUN EKONOMİK ZARARININ GİDERİLMESİ ANCAK DEVLETİMİZİN DESTEĞİYLE MÜMKÜN”
Önce 6 Şubat’ın ardından da 12 Nisan’ın Malatya ekonomisi için tarifi zor yaralar açtığını ifade eden Başkan Sadıkoğlu, “Malatya olarak kayısıdan her yıl yaklaşık 500 milyon doları bulan döviz girdisiyle ülke ekonomisine büyük katkı sunuyoruz. Ancak bu yılki don zararı hem şehrimiz hem de ülkemiz ekonomisinde telafisi zor yaralar açacak.Hala 6 Şubat depremlerinden aldığımız yarayı tedavi sürecindeyken, zirai dondan dolay yaşanacak ekonomik kaybı kaldıracak güçte değiliz.Malatya olarak, şehrimizin Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: