11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla Malatya’da “Yeşil Vatan Seferberliği” temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte, kent genelinde 733 bin 650 fidan toprakla buluşturuldu.
Yeşil Vatan Seferberliği Malatya’da Hayat Buldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 Kasım 2019 tarihli ve 2019/24 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle ilan edilen 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü, bu yıl “Yeşil Vatan Seferberliği” temasıyla kutlandı.
Battalgazi ilçesi Yeniköy Mahallesinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı yanında düzenlenen programa Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
1 Milyon Fidan Üretimi Gerçekleştirildi
Programda konuşan Malatya Orman İşletme Müdürü Osman Kayalar, ormanların ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Malatya genelinde 733 bin 650 adet Akasya, Alıç, Ardıç, Sedir ve Karaçam fidanını toprakla buluşturuyoruz. Bu kapsamda 70 hektar alanda ağaçlandırma, 1.250 hektar alanda erozyon kontrol çalışması olmak üzere toplam 1.320 hektar alanda toprak işleme gerçekleştirdik.” dedi.
Kayalar, Dilek Orman Fidanlığı’nda üretim faaliyetlerinin aralıksız sürdüğünü belirterek, “2025 yılı itibariyle 1 milyon fidan üretimi sağlandı. Ayrıca Or-Köy faaliyetleri çerçevesinde süt sığırcılığı ve süt koyunculuğu alanında 106 aileye toplam 17 milyon 950 bin lira hibe-kredi desteği verildi.” bilgisini paylaştı.
Yangınla Mücadelede Etkin Çalışmalar
2025 yılı içerisinde kentte 27 orman yangını meydana geldiğini ifade eden Kayalar, “124 hektar orman alanı zarar görürken, 83 kırsal alan yangınına müdahale edildi. Toplam 110 yangında hızlı müdahalemizle daha büyük kayıpların önüne geçtik. Yanan alanlarda rehabilitasyon ve yeniden ağaçlandırma çalışmalarımız ivedilikle devam ediyor.” dedi.
Vali Seddar Yavuz: “Yeşil, Huzurun ve Medeniyetin Rengidir”
Malatya Valisi Seddar Yavuz ise konuşmasında, kadim şehir kültürünün korunması ve çevreye duyarlılığın toplum bilinci haline getirilmesi gerektiğini belirtti. “Cennet hep yeşille ve suyla tarif edilmiştir. Nerede yeşil varsa, huzur da oradadır.” diyen Yavuz, çevre duyarlılığının bir yaşam biçimi olması gerektiğini ifade etti.
Vali Yavuz, “Bugün burada 2 bin 200 fidanı toprakla buluşturuyoruz. İl genelinde ise 733 bin 650 fidan dikimi gerçekleştiriliyor. Bu seferberlik, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde tüm yurtta büyük bir karşılık bulmuştur. Malatya olarak bu vizyona güçlü bir şekilde katkı sunuyoruz.” şeklinde konuştu.
Yavuz, ayrıca vatandaşlara çevre temizliği konusunda da çağrıda bulunarak, “Bir çöpü yere atmamak bile gelişmişlik göstergesidir. Hepimiz bu konuda üzerimize düşeni yapmalı, daha temiz, daha yeşil bir Malatya için el ele vermeliyiz.” dedi.
733 Bin 650 Fidan Toprakla Buluştu
Etkinlik kapsamında Malatya genelinde toplam 733 bin 650 adet fidan, “Yeşil Vatan Seferberliği” sloganıyla toprakla buluştu. Katılımcılar, fidan dikim alanlarında ellerine kürek alarak doğaya nefes, geleceğe umut olacak fidanları toprakla buluşturdu.
Program, toplu fidan dikiminin ardından hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle sona erdi.
(MHA)
Yorumlar
Kalan Karakter: