Teknoloji İle Doğa Olayı Önceden Tahmin Edilebiliyor
Bilgisayar Mühendisi Önder Sönmez, doğanın önüne hiçbir engelin konulamayacağı gerçeğin herkes tarafından kesinlikle bilinen birkaç kuraldan biri olduğunu söyledi.
Yayınlanma :
02.02.2022 12:54
Güncelleme :
02.02.2022 12:54


Teknoloji yardımı ile birçok doğa olayını önceden tahmin edebiliyor ve insanoğlunun, önlemlerini alabilmesini sağlayabiliyoruz. Meteorolojiden başlayarak gelen istatistiki bilgileri, uydular, radyosondalar ve gözlem evleri vasıtası ile güçlendirebiliyor, dünya üzerinde yaşanan tüm felaketleri, yıllarına göre istatiksel veri olarak tutabiliyoruz. Havada oluşan bulut hareketlerinden rüzgârın esme hızına, sismograflar sayesinde yer altındaki toprak hareketlerine kadar oluşan tüm hareketliliği takip edebiliyor, konunun ilgili uzmanlarının, çıkan bu veriler ile detayları bilgi alınabilmesini sağlayabiliyoruz.
İşte yukarıda bahsi geçen tüm teknolojik analizler sonucunda ise insanlık olarak, bir sonraki olacak doğa olaylarını kısmen de olsa önceden tahmin edebilir duruma geliyoruz. Analizler sonucunda çıkan tahminler ile birlikte gelişen yeni bir süreç başlıyor. Alınabilecek en fazla önlemi alabilmek. Şiddetli fırtınalardan kendimizi korumak için dayanıklı sığınaklar inşa ediliyor. Depremin şiddetine ve toprak zemin bilgilerine göre dayanıklı konutlar inşa ediliyor. Çığ, sel ve deprem felaketlerisonrasında da, bu sefer iş makinaları teknolojisi devreye giriyor. İş makinalarının çalışmalarının yapılamadığı yerlerde ise bu kez devreye Canlı Arama Dedektörleri, arama kurtarma ekiplerinin en büyük yardımcısı oluyor.
Bununla birlikte çevresel olarak ta kurulan Entegre geri dönüşüm tesisleri, Belge yönetim sistemleri, Elektrikli otomotiv sistemleri gibi birçok teknolojik gelişme sonucunda da doğanın korunması da amaçlanmış oluyor. Teknoloji her anlamda insanların işini kolaylaştırdığı gibi doğa ile mücadele edebilme kabiliyetini de geliştiriyor.
İnsan, bilinen teknolojik gelişmeleri de göz önüne koyduğumuzda, dünya olmadan yaşayamaz. Doğanın insana sağladığı tüm avantajları, en ergonomik şekilde, ona zarar da vermeden faydalanmalıyız. İnsan ve doğa bütünlüğünü koruyabilen her teknoloji, Yaşamı daha da kolaylaştıracaktır”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: