TBMM Genel kurulunda konuşma yapan CHP Malatya Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu üyesi Veli Ağbaba, Türkiye'nin birçok ilini don vurduğunu ama Malatya'daki donun tüm meyve ağaçlarını ve yaktığını kaydederek, “ Bir ayı aşkın bir süre geçti, hâlâ çiftçiler “ne kadar destek verilecek” diye bekliyor. Hâlâ büyük bir belirsizlik devam ediyor. Don hasarlarının giderilmesini bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.
Malatya’da yıllardır çevre felaketi yaşanıyor
Malatya’da yaşanan çevre felaketini yıllardır dile getirdiğini ancak çözüme ulaştırılmadığını kaydeden Ağbaba, “ Malatya'da bir çevre felaketi yaşanıyor gözümüzün önünde, organize sanayiden akan kirli sular âdeta Malatya'nın meyve ambarını, tarım ambarını yok etmiş durumda. Şahnahan, Bindal, Topraktepe, Suluköy, Sütlüce, Tepeköy, Topsöğüt, Dilek, Duranlar Mahalleleri akan sular nedeniyle büyük sorun yaşıyor. Atık suların Şahnahan Deresi'ne verilmesi neticesinde artık bostan ekemiyorlar, üretim yapamıyorlar üstelik de sağlıkları tehlikede. Bu sorunun çözümünü bekliyoruz” dedi.
Yerinde dönüşümler kağnı hızında
“Depremin vurduğu Malatya'da, maalesef, yerinde dönüşümler kağnı hızıyla ilerliyor; hatta ilerlemiyor” şeklinde konuşan Ağbaba, “ 2 sebepten yerinde dönüşüm sıkıntılı durumda. Birinci sebep; maalesef, Bakanlığın, Çevre Bakanlığının yeteri kadar personeli olmadığı için inceleyemiyorlar. 1,5 milyon lira para verilecekti iki yıl önce, iki yıldır bu insanlar para verilmesini bekliyorlar. Ya, enflasyon almış başını gidiyor; beton fiyatları, demir fiyatları, işçilik fiyatları neredeyse 2 katına çıkmış ama bürokratik engellemeler ve belediyelerin beceriksizliği yüzünden yerinde dönüşüm maalesef ilerlemiyor. Bakın, o günün parasıyla belki 1,5 milyon lira bir işe yarardı ama 100 metrekarelik bir evin maliyeti bugün 3 milyonu, 3 milyon 300 bini aşmış durumda. Maalesef, devlet taahhüt ettiği ödemelerini zamanında yapmadığı için memleket mağdur olmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
Malatya çaresizlik yaşamaya devam ediyor
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Sadece TOKİ ve Emlak Konutun yaptığı işler var, onun dışında, Malatya'da yerinde dönüşüm bir adım ileri gidebilmiş değil; ruhsat verilmiyor, ruhsat verilince bürokratik işlemler, kırtasiye işlemleri almış başını gidiyor ve buna karışan, müdahale eden kimse de yok, âdeta Malatya bu anlamda büyük bir çaresizliği yaşamaya devam ediyor. Yerel yönetim de bir inisiyatif alarak bu sorunları çözme noktasına gitmiyor. Geçtiğimiz günlerde Malatya'nın, Bostanbaşı ve Barguzu Mahallesi'ni ziyaret ettim, orada insanlar 2 evini satarak almış olduğu konutları yerinde dönüşüm yapmak için uğraşıyorlar, maalesef, para alamıyorlar, bürokrasiden kurtulamıyorlar; bu konuyu gündemde tutmak istiyoruz, mutlaka bu konunun çözülmesi lazım.” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: